Hjernevask og pause – hvordan hænger det sammen?

Hvad er nu det – Hjernevask?

Billedresultat for billeder af hjernevask

Ordet klinger måske dårligt for de fleste af os? Noget med indoktrinering, propaganda, ensrettethed, censur, ensartethed, diktatur og manglende  ytringsfrihed. Det er i hvert fald sådan jeg har lært at tænke og tro om det ord – Hjernevask.

Men heldigvis er der mulighed for at lære nyt og få et nyt billede af at hjernevaske. Det sker nemlig for alle mennesker, det sker i varierende tidsintervaller, det sker med større eller mindre succes, det sker for det meste i de mørke timer (nat). Vi dør, hvis det ikke sker for os igennem længere tid, vi bliver stressede, deprimerede og syge, hvis vi det ikke jævnligt sker for os. Pyha, sikke noget, sikke en trussel, skræmmende oplysninger, tør du leve?? JA da, for du har selv indflydelse på din egen hjernevask – ok, måske også på andres, hvis du hindrer dem i at sove og hvile!!

Pause, hjernevask, rengøring, klar til nyt:

Hjernevask er det, der sker, når vi sover. Der udvaskes nogle stoffer i hjernen, frigives nogle affaldstoffer og gøres rent således, at der gives plads til, at hjernen igen kan fungere, når du vågner, og hjernen igen skal forholde sig til verden omkring. For, at de vigtige signalstoffer, hormoner, nerveimpulser m.v. kan udføre deres forskellige opgaver, er det VIGTIGT, at der bliver gjort rent indimellem, ligesom et hjem skal gøres rent for at være indbydende og, at man selv og andre kan komme ind ad døren. På samme måde skal der gøres rent så ny viden, tanker, refleksioner, færdigheder kan ske, ellers kommer alt det til at stå og banke forgæves på yderdøren (hjerneskallen!).

Nu har de fleste af os sikkert holdt sommerferie, hvor der skulle være mulighed for at drosle ned, slappe af, være uafhængig af aftaler, klokkelslet, telefoner, nyheder oma. Der debatteres pt. en del i medierne netop om nødvendigheden af helt at koble fra, ikke være tilgængelig på hverken mail, telefon, sociale medier m.v. – i hvert fald ikke ift. arbejdsgiveren.  Kroppen har brug for total afslapning, restitution og “bare” være. Samtidig lever vi også i et samfund, der er resultatorienteret, hvor det er in at præstere, vi har skabt en afhængighedskultur, hvor vi er, og mange gerne vil være, “på” hele tiden, for sæt nu, man gik glip af noget og sæt nu man opdagede man er uundværlig! Ja, det er jo en risiko at tage!! Omvendt kan det være din hjerne vil takke tusindfold for, at DU tør vælge fra for at vælge din hjerne til?! Hjernen består mest af fedt, men er at betragte som en muskel, der skal trænes, men ligeså vigtig er restitutionsfasen, ellers overloader man hjernen, og den risikerer at brænde sammen.

Hjerneguf og guleroden.

Jeg er selv udfordret af at lære, at det er ok ikke lave noget. Tro mig, for jeg er opvokset med at yde før nyde. At lære, at det er hjerneguf at falde i staver, stirre uden at se, gå tidligt i seng m.v. Det der motiverer mig er bl.a. at tænke det som langtidsinvestering, at min hjerne stadig fungerer, når jeg bliver ældre, at jeg kan være nærværende, når jeg skal, og at jeg kan tage læring til mig,

Så hold ferie og fri med ganske god samvittighed. Udover søvn, er det også hjerneguf at holde “Tøffetid”, hvor der netop stirres, faldes i staver, laves intet……

Hør mere om Tøffetid onsdag d. 15. november kl. 19.00-21.00. Se mere på vores hjemmeside: www.psaps.dk

God sensommer

Hanne

 

 

 

 

Share:

You might also like …