Janteloven og det moderne samfund.

Janteloven og det moderne samfund er emnet på forårets sidste E` Bindstouw aften den 24 april kl. 19.00. Vi lægger op til en diskussion om hvordan, hvornår og hvor meget vi i vores moderne verden stadig bruger den berømte Sandemoses Jantelov.
Janteloven er et begreb skabt af Aksel Sandemose i romanen “En flygtning krydser sit spor” fra 1933. Aksel Sandemose voksede selv op i Nykøbing Mors, og byen bliver ofte fremhævet som model for hans litterære Jante. Selv vedkender han sig i forordet til bogen kun at have benyttet Nykøbing Mors som netop model til Jante i det ydre omrids. Men den reelle og langt alvorligere anklage i bogen går på, at der findes et universelt Jante, som vi alle er skyldige i at bidrage til. Janteloven er hverken bundet til Nykøbing Mors, til Danmark eller til begyndelsen af det 20. århundrede, men til den måde vi som mennesker behandler hinanden på.
Sandemose:
“Jante og Nykøbing er den samme by, så længe det gælder omridsene, naturen, de døde ting. Menneskene kan man lige så godt henføre til Ribe eller Arendal.”
Loven er formmæssigt opstillet ligesom Moselovens ti bud, der blev overrakt fra Herren til Moses på Sinaj-bjerget i Det Gamle Testamente. Centralt står Jantelovens første bud, der hyppigt gentages: Du skal ikke tro, du er noget.
Janteloven
Janteloven
Jantelovens 10 bud:
 1. Du skal ikke tro, du er noget
 2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
 3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
 4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
 5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
 6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
 7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
 8. Du skal ikke le ad os.
 9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
 10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget
I bogen tilføjes de ti bud et ellevte i Jantes straffelov. Det er formuleret som et spørgsmål og lyder:
 1. Du tror måske ikke at jeg ved noget om dig?
Et citat er bedst til at beskrive anvendelsen af straffeloven:
Den ene sætning, der udgør Jantes straffelov, var altså meget indholdsrig. Den var en sigtelse for alt muligt, og det måtte den også blive, fordi absolut intet var tilladt. Den var også et udformet anklageskrift, med alle slags uspecificerede straffe stillet i udsigt. Ydermere var den, alt efter tonefaldet, anvendelig til pengeafpresning og forledelse til forbrydelser, og den kunne også være det bedste forsvarsmiddel.” (Fra kapitlet Du tror måske ikke jeg ved noget om dig)
Som på de andre Bindstouw aftener er der kaffe/te på kanden, kage på fade og masser af spændende input fra de frem mødte. Vi er på Kisumvej 60, 7800 Skive som vi plejer.
Share:

You might also like …