Spædbarns terapi – et sproglig redskab til traumeforløsning.

Spædbarnsterapi – et sproglig redskab til traumeforløsning

 

Spædbarnsterapi er udsprunget af børnelæge og psykoanalytiker Francoise Dolto`s arbejde igennem 40 år på et hospital i Paris, hvor hun revolutionerede den gængse opfattelse af, hvordan man behandler, og specielt taler til børn. Dolto levede fra 1908 til 1988.
Kernen i Doltos holdning var ” aldrig at lade barnets smerte blive glemt”. Hun var meget optaget af tilknytningen og adskillelsen mellem barn og omsorgsgiver, og var meget opmærksom på de traumer et baren oplever, når det bliver adskilt fra deres omsorgspersoner.
Dolto sagde også at ” alt usagt binder energi” og det derfor gælder om at finde ” ord der forløser”.
spædbarnsterapi
Børn der er urolige, ikke sover, græder meget har ofte traumer der ikke er forløste
De forældre der vælger at modtage spædbarnsterapi til deres barn har ofte oplevet deres børn være urolige, græde meget, at de ikke vil passes af andre, er overaktive, ikke falder til i børnehaven eller skolen og som teenager ikke føler at de rigtig passer ind nogen steder.
ord der forløser
ord der forløser
I spædbarnsterapi arbejder forældre og terapeut i fællesskab hen mod det mål, at forløse barnet for de/det traume der er grundlagt i tiden op til undfangelsen, graviditeten og fødselsen. Det at blive født kan i sig selv sætte dybe traumer hos børn, af mange forskellige årsager. FEKS: kan et barn være uønsket, far,mor eller en nær relation har været syg under graviditeten. ,Det kan have været en lang og stresset fødsel eller lyn hurtig så der har været stress både hos barn, forældre og hospitals personale, Det at blive født i en søskenderække og selv det mest harmoniske forløb  kan udløse spændinger som vil påvirke barnet.

 

 

 

 

Et forløb med spædbarnsterapi:
  1. Mor og for fortæller barnets historie til terapeuten.
  2. Terapeuten omskriver historien til Dolto sprog, med brug af de ord hun oplevede kan forløse.
  3. Historien læses op for forældrene, så de faktuelle ting er helt på plads og korrekte.
  4. Barnet for læst egen livshistorie højt af terapeuten med forældrene som vidner, støtte og opbakning.
Efter et spædbarneterapi forløb vil man opleve at barnet bliver afspændt i kroppen, slapper af og sover bedre, barnet vil virke afklaret og med en sikker forvisning  om at ” jeg er god nok og det var sådan det var” .
Som det fremgår er det en proces over tid, Det tager typisk 4-8 uger fra start til slut.
Spædbarns terapi har effekt på alle mennesker fra en aldre af 2 dage og frem, det er ikke nødvendigt at barnet har udviklet sprog da deres opgave primært er at lytte.

 

Share:

You might also like …